lunes, 6 de junio de 2011

Convivencia de capellanes de Valencia y encuentro Regional de responsables de Pastoral Penitenciaria de la Comunitat Valenciana

1) CONVIVENCIA DE CAPELLANES

Durante los días 30 y 31 de mayo tuvo lugar un encuentro-convivencia de los capellanes de Pastoral Penitenciaria de Valencia. El lugar elegido para pasar esos días no podía ser más idóneo, El Verger (Alicante), próximo a Denia. Allí nos dimos cita en una casa rural cercana a la playa, que fomentaba la distensión y la tranquilidad después de un curso ajetreado que va llegando poco a poco a su fin. 

El primer día saludamos al Arcipreste del Arciprestazgo núm. 34, 'Preciosísima Sangre', D. Fernando Mañó, que nos dio la bienvenida a su zona pastoral y nos enseñó la iglesia de la playa Les Deveses, sin techo, para las celebraciones de los meses de julio y agosto. El plan de los dos días lo propuso el P. Antonio Ferrando; la parte celebrativa corrió a cargo del P. Ximo que nos dirigió las Laudes. Todos los que estuvimos nos repartimos las faenas de la casa: limpieza, preparar comida, servir y retirar la mesa, fregada... También tuvimos la oportunidad de participar en la Eucaristía que presidió D. Vicente Gilabert, párroco de San Bartolomé Apóstol de Jávea.

El encuentro sirvió para fomentar el compartir experiencias entre los capellanes y también pudimos tener un momento de planificación de cara al futuro. Entre otras cuestiones se abordó el próximo encuentro de Pastoral Penitenciaria en pascua de 2012 que le tocará organizar a la diócesis de Valencia, ya fuimos calentando motores y preparando la temática y el formato del encuentro.

Nuestro encuentro tuvo un toque turístico y nos permitió visitar lugares tan hermosos como el Cabo de San Antonio, Jávea, Denia y la Cala de la Granadella. Por último, terminamos participando en la visita a la prisión alicantina de Villena y compartiendo reflexión y mesa con el resto de capellanes de la Comunitat Valenciana que se hicieron presentes. Fue un encuentro gozoso, festivo y fraterno que sirvió bien para reflejar el espíritu pascual que queremos aportar en cada prisión y diócesis en las que estamos presentes.

Víctor Chacón, Redentorista y voluntario del SEPVAL








2) ENCUENTRO REGIONAL DE RESPONSABLES DE PASTORAL PENITENCIARIA DE LA COMUNITAT VALENCIANA



Capellans amb voluntarietat

      
El ser capellà de la presó de Picassent comporta sentir que l´estímul va acompassat a la música clàssica de vanguàrdia, és a dir, hi ha moltes vegades que els silencis no paren de grinyolar dins de l´estructura coral.

Però al que vaig. Els preveres dels diferents centres penitenciaris del País Valencià o Comunitat Valenciana tenim una costum (profitosa) de fer les nostres reunions als distints establiments penitenciaris del País. Hem recorregut ja quasi tots els centres, però es resisteix el d´Albocàsser que el benvolgut Jordi, el seu capellà, diu que no ens atrevim d´anar per la distància, però tot es consumarà sense cap dilació.

L´altre dia ens anàrem a encontrar-nos-en al centre de Villena. Quan arribàrem el “senyor oratge” ja ens va palpar el cos de vestimenta pròpia de l´estiu. També el cel ens plorava amb llàgrimes inoportunes.

És un centre penitenciari dels més actuals que s´han edificat. Quan entres al recinte, tens una espècie de salutació estètica pels jardins ben cuidats i els espais oberts i decorats en les parets que dona molta profunditat a l´horitzó.

Ens va rebre el subdirector de tractament y el subdirector mèdic del centre i amb suficient devoció ens explicà tot l´entrellat de l´establiment. Férem un recorregut pel mòdul de respecte on els interns es distribueixen el treball per a tenir-lo quasi com una patena. Estiguérem també a la infermeria i quedàrem sorpresos dels instruments tan sofisticats que tenen. També visitàrem la cuina que abasteix de menjar als 1.400 interns que habiten. Els tallers que ens mostraren i treballen una quantitat prou considerable d´interns és digna d´una Societat Anònima.

Després ens dirigírem a d’altres dependències entre elles el saló d´actes i el poliesportiu, amb igualtat de dignitat i amb la mateixa categoria d´erecció que les anteriors.

Per l´acomiadament ens va saludar atentament el Sr. Director del centre que volia expressar l´agraïment que tenien per la tasca que realitzen les capellanies i els voluntaris als centres penitenciaris.

Una visita profitosa a l´igual que les altres que em fet, ja que ens ajuda a viure de prop la realitat dels centres i les seues idiosincràcies. Sols que he tingut una percepció un tant idílica del Centre. I perdoneu però estiguérem a una presó i vaig notar a faltar altres semblances que apropen, si cal, un poc més a la realitat quotidiana.

I com no, agrair als germans de la parròquia de la Pau de Villena per l´acollida, oració i reunió beneficiosa que dignifica i enalteix l´esperit i per la “Jalancia pradinii” que també aixeca el cos mortal.

P. Josep Francesc Pérez, capellà de la presó 
i rector de la Parròquia Crist Sacerdot de València.

No hay comentarios:

Publicar un comentario